Het Afscheid

Bij een afscheid is het heel belangrijk dat je details uit iemands leven kent en meeneemt. Ik wil graag weten wie iemand was en hoe ‘onbelangrijk’ sommige details ook lijken, voor mij kunnen ze het verhaal compleet maken.

Ik ga er vanuit dat een mensenleven vele kanten heeft en dat iemand tijdens zijn of haar leven vele relaties heeft opgebouwd. Relaties die er nu nog steeds zijn of juist alweer zijn vervlogen. Maar allemaal relaties die je hebben gemaakt tot wie je bent geworden.

En dit bepaalt mede hoe een afscheid passend wordt voor die persoon. In mijn werk vind ik het heel belangrijk dat iets wel ‘past’.

Als oma iedere zondag vol liefde en vertrouwen naar haar kerk ging, dan past ook deze kerk en haar geloofsbeleving bij haar afscheid. Door te kiezen voor ‘haar kerk’ als locatie, kies je voor iets wat bij haar past. Dat maakt dat je zelf als familie, naasten of gast op haar uitvaart herkenning vindt. Hiermee voel je jezelf dan ‘thuis’ waardoor er rust en ruimte komt voor de emoties die er dan zijn.

Ook de plaats waar het afscheid gehouden wordt kan iets zeggen over het leven van de overledene. Voor de voetbaltrainer die iedere avond en zaterdag bij het voetbalveld was te vinden om de jeugd te trainen en te begeleiden is de voetbalkantine een tweede thuis en dus een mooie plek voor een afscheid.

Het is een soort ‘puzzel’ die ik leg samen met de familie. Ik heb gesprekken met verschillende nabestaanden en bij al deze gesprekken krijg ik puzzelstukjes uit het leven van de overledene. Een kleindochter die binnenhuppelt en haar tekening brengt bij opa. De buurman die de laatste aardappels van het land heeft gehaald waarop ze samen werkten. Het nichtje dat bladert in een oud fotoboek met vakantiefoto’s van de familievakanties in de Achterhoek. Iedere persoon voor zich brengt mij een stukje van deze puzzel van zijn of haar leven… Zo mooi!"

Ina

ritueelbegeleidster


"De uitvaart van onze moeder is uitgevoerd door De Stilte. Er was gelijk een warm gevoel, misschien omdat vrouwen het anders aanvoelen. Details zoals rode peertje zuurtjes en het mandje met breiwerk gaven heel duidelijk het eigen karakter weer. Ik weet zeker dat mijn moeder het schitterend had gevonden."

(Dochter over de uitvaart van haar moeder)
Ina, ritueelbegeleidster Ina, ritueelbegeleidster
Uitvaartbegeleiding De Stilte   -   0183 – 35 40 39   -   info@de-stilte.com