Opbaren

"Opbaren kan op verschillende locaties in onze omgeving en dit verschilt per dorp of stad. Naast de gebruikelijke rouwcentra bespreken we met u bijvoorbeeld het dorpshuis, iemands stamcafé of elke willekeurig andere locatie.

En wat ik ook altijd ter sprake breng is of iemand wellicht thuis opgebaard kan zijn, thuis waar iemand woonde of bij een familielid.

Als ik een familie aan het begeleiden ben, dan zie ik dat iemands 'thuis' veiligheid biedt, naast vertrouwen en geborgenheid. 'Thuis' hoef je geen afspraak te maken om afscheid te nemen en hier staat de koffie altijd klaar met een mooie herinnering erbij.

We zien dat het kan helpen in het rouwproces om afscheid te nemen. Zodat je met je eigen ogen kan zien dat iemand overleden is, wat kan helpen om dat besef door te laten dringen.

Wat iemand ook graag wil. wij zullen alles in het werk stellen om deze wens te realiseren. En vaak lukt dit gelukkig ook.

Het opbaren kan op bed, in een kist of op een opbaarplank. Een opbaarplank heeft het prettige aspect dat er geen opstaande rand aan zit. Hierdoor kan een kind, maar ook iedere volwassene, al vanaf een afstand de overledene zien en voor zichzelf besluiten om nog een stapje dichterbij te doen of niet. En door de eerste dagen op te baren op de opbaarplank creëren we tijd en ruimte om in alle rust de keuze voor een eventuele kist te maken. En praktisch gezien besparen we ook weer weekend- en avondtoeslagen, ook niet onbelangrijk.


Onze uitvaartbegeleidster

Eén van de mogelijkheden is het opbaren op graszoden.

In deze film kunt u zien hoe dit gaat.

Een plekje van afscheid Een plekje van afscheid
Uitvaartbegeleiding De Stilte   -   0183 – 35 40 39   -   info@de-stilte.com